Trainingsmissie Irak

Iraakse soldatenDe strijd tegen terreur is een internationale strijd. Deze strijd kan alleen worden gewonnen als landen samenwerken en zo een brede coalitie vormen tegen terreur. Nederland levert sinds begin 2015 een grote bijdrage aan de strijd tegen internationale terreur door middel van de trainingsmissie in Irak. Deze trainingsmissie wordt door enkele tientallen militairen verzorgd en wel op twee plaatsen.

Trainen van Iraakse soldaten

In het noorden van Irak zullen de Nederlandse militairen Koerdische strijders trainen. Deze Koerdische strijders staan bekend als de “Peshmerga”. In de stad Arbil worden krijgen zij onder andere les in het herkennen van bermbommen en leiderschapstraining, maar ook humanitair oorlogsrecht staat op het programma. De hoofdmoot van de trainingsmissie zal echter bestaan uit het geven van militaire basistraining. In Arbil zal er nauw samengewerkt worden met Duitse militairen.

Bagdad

De tweede plek waar de Nederlanders training zullen geven is de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hun basis zal het beveiligde internationale vliegveld zijn. Ook hier zal de aandacht vooral gericht zijn op het geven van de militaire basistraining. In Bagdad zal er intensief worden samengewerkt met de Amerikanen. Hoewel beide locaties uiteraard risico’s met zich meebrengen staat de trainingsmissie in Bagdad aan grotere risico’s en gevaren bloot dan die in Arbil. IS laat in Bagdad namelijk regelmatig weten dat zij er zijn door het plegen van aanslagen.
Het is absoluut niet de bedoeling dat de Nederlandse militairen betrokken worden bij gevechtsacties. Er staat de Nederlandse instructeurs meer dan voldoende uitdaging te wachten. De cultuurverschillen zijn groot en dit zal regelmatig druk zetten op de missie. Waar de Nederlandse commandanten juist delegeren en vanachter de linies het overzicht houden, zo gaan de Koerdische en Iraakse commandanten juist voorop in de strijd. Zij zien dit als dapper en tonen zo hun moed. Het dragen van een helm wordt gezien als laf, waar de Westerse wereld juist gaat voor optimale bescherming.

Lastig om te laten slagen

Om de trainingsmissie te doen laten slagen zullen er nogal wat barrières moeten worden overwonnen. Met de handen in de zij naast de zijlijn blijven staan is echter geen optie. De Koerdische en Iraakse strijdkrachten laten zelf weten erg geholpen te zijn door de instructeurs van het Nederlandse leger. Toch lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, omdat het hen vaak ontbreekt aan zware wapens.